Instrumenten

Koperblaasinstrumenten

De koperblaasinstrumenten in het fanfareorkest zijn:

Bugel
De bugel is een kenmerkend fanfare-instrument. Dit melodie-instrument lijkt op de veel bekendere trompet maar heeft een zachter karakter.

Trompet
De trompet is misschien wel het bekendste blaasinstrument. Door zijn schelle toon is deze erg geschikt voor signalen en melodie.

Hoorn
De hoorn heeft verschillende functies in het orkest, soms melodie, soms ook begeleiding. Dat komt omdat je een hoorn zowel zacht en rond als ook schel kunt laten klinken.

Trombone
De trombone (ofwel schuiftrompet) is een beetje de grotere broer van de trompet. Hij klinkt lager dan de trompet en bugel en behoort net als de trompet tot het scherp koper.

Tuba
De tuba hoort bij het “groot koper”. De tuba klinkt lager dan de trompet en bugel, en de tenor-tuba klinkt nog wat lager. Zijn zachte klank maakt het instrument -naast begeleiding- ook erg geschikt voor mooie zangerige melodie├źn.

Bastuba
De bastuba is nog groter dan de tuba en klinkt nog lager. In het orkest is de bastuba vaak de ruggengraat van de begeleiding.

Saxofoons

De saxofoons zijn een aparte groep in het fanfareorkest. Ze hebben een heel andere klank dan de koperblaasinstrumenten:

Sopraansaxofoon
De sopraansaxofoon is de kleinste van de saxofoons die in het fanfareorkest spelen. Hij klinkt het hoogste en is echt een melodie-instrument.

Altsaxofoon
De iets grotere altsaxofoon klinkt iets lager dan de sopraansaxofoon en heeft vaak een functie als melodie-instrument.

Tenorsaxofoon
De tenorsaxofoon heeft vaak een begeleidende functie. Hij is nog wat groter dan de altsaxofoon en klinkt ook weer iets lager.

Baritonsaxofoon
Deze is het grootste van alle saxofoons in een fanfareorkest en heeft vaak samen met de bastuba’s een belangrijke begeleidende functie.

Slagwerk

Het slagwerk kun je onderverdelen in:

Ritmisch slagwerk
Ritmische instrumenten zijn de trommel, drumstel, cymbals, claves, enzovoort. Deze hebben vaak de functie om samen met de bastuba’s het ritme te bepalen.

Melodisch slagwerk
Melodische instrumenten zijn de xylofoon, marimba, buisklokken, enzovoort. Op dit slagwerk kun je verschillende toonhoogtes spelen. Deze hebben een functie als melodie-instrument of als ritme-instrument.

De slagwerkgroep van fanfare Sint Jan gebruikt zowel melodisch als ritmisch slagwerk.